
ماده 18 قانون مالیات های مستقیم (ق م م )
ماده 18 قانون مالیات های مستقیم ( ق م م )
وراث از نظر این قانون1 ماده 18 قانون مالیات های مستقیم به سه طبقه تقسیم میشود:
- وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد.
- وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها.
- وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها.
- مطابق ماده ۸۶۲ قانون مدنی، وراث نَسَبی سه طبقه (دسته) اند:
پدر و مادر و اولاد (فرزندان) و اولادِ اولاد (نوه ها)
اجداد و برادر و خواهر و اولاد (فرزندان) آنها
اعمام (عمو ها) و عمات (عمه ها) و اخوال (دائی ها) و خالات (خاله ها) و اولاد (فرزندان) آنها ↩︎
نکته ماده 18 قانون مالیات های مستقیم
دقت داشته باشید که مطابق ماده ۸۶۳ قانون مدنی هر کدام از وارثین طبقات فوق در صورتی ارث میبرند که از طبقه قبلی وارثی وجود نداشته باشد. بنابراین به طور مثال، چنانچه شخص متوفی دارای فرزند یا پدر و مادر باشد، به وارثین طبقه دوم ارثی نمی رسد. همچنین اگر متوفی به طور مثال دارای اجداد یا برادر یا خواهر باشد، به وارثین طبقه سوم ارثی نمی رسد.
دقت داشته باشید که مطابق ماده ۸۶۳ قانون مدنی هر کدام از وارثین طبقات فوق در صورتی ارث میبرند که از طبقه قبلی وارثی وجود نداشته باشد. بنابراین به طور مثال، چنانچه شخص متوفی دارای فرزند یا پدر و مادر باشد، به وارثین طبقه دوم ارثی نمی رسد. همچنین اگر متوفی به طور مثال دارای اجداد یا برادر یا خواهر باشد، به وارثین طبقه سوم ارثی نمی رسد.
مثلا فردی فوت میکنه و یک برادرزاده، دو عمه و یه دایی داره، حالا بر اساس طبقه بندی وراث، برادرزاده که جزء وراث طبقه دوم هست بهش ارث میرسه و عمه ها و دایی از اموالش ارثی نمیبرن.
ویدیو آموزش ماده 18 قانون مالیات مستقیم
پادکست صوتی ماده 18 قانون مالیات های مستقیم
تحلیل ماده 18 قانون مالیات های مستقیم
ماده 18 قانون مالیات مستقیم در مورد طبقه بندی وراث صحبت میکند در این خصوص وراث را در سه طبقه قرار داده اند که طبقه اول و دوم و سوم عنوان شده است حال این دسته ها و طبقات را معرفی میکنیم
نکته 1
نکته 2
نکته 3
مطابق ماده ۸۹۷ قانون مدنی اشخاصی که گاه به فرض و گاه به قرابت ارث می برند عبارتند از پدر، دختر و دخترها، خواهر و خواهر های ابی (پدری) یا ابوینی (پدری و مادری) و کلاله (برادر و خواهر) امی (مادری).
سهم ارث طبقه اول
عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد.
حالتی که زوج یا زوجه نیز به وراث بالا اضافه شود
چنانچه زوج یا زوجه به حالات فوق اضافه شود به دلیل عدم وجود فرزند برای متوفی، سهم زوج (در صورت وجود) یک دوم و سهم زوجه (اگر متعدد باشند تمامی زوجه ها) یک چهارم خواهد بود.در فرض وجود پدر یا مادر به همراه زوج، یک دوم سهم زوج و یک دوم سهم پدر یا مادر خواهد بود. در فرض وجود مادر به همراه زوج، حجب مادر به دلیل فقدان پدر منتفی استدر فرض وجود پدر و مادر به همراه زوج، چنانچه مادر حاجب داشته باشد یک ششم و زوج یک دوم و پدر مابقی یک سوم را ارث می برد. اما چنانچه مادر حاجب نداشته باشد، یک دوم به زوج و یک سوم به مادر و یک ششم مابقی نیز به پدر می رسددر فرض وجود پدر و مادر به همراه زوجه، چنانچه مادر حاجب داشته باشد یک ششم و زوجه (یا زوجه ها) یک چهارم و پدر مابقی هفت دوازدهم را ارث می برد. اما چنانچه مادر حاجب نداشته باشد، یک چهارم به زوجه و یک سوم به مادر و هفت دوازدهم مابقی نیز به پدر می رسد






حالتی که فقط اولاد (فرزندان) متوفی زنده باشند
اگر متوفی ابوین (والدین) نداشته و چند نفر اولاد داشته باشد، چنانچه همگی پسر یا همگی دختر باشند ترکه به طور مساوی بین آنها تقسیم می گردد و اگر بعضی دختر و بعضی پسر باشند، پسر دو برابر دختر ارث می برد (ماده ۹۰۷ قانون مدنی).

حالتی که زوج یا زوجه نیز در کنار اولاد قرار بگیرند
چنانچه زوج یا زوجه نیز در کنار اولاد قرار بگیرند زوج یا زوجه سهم خود (یک چهارم یا یک هشتم) را می برند و مابقی به اولاد می رسد. توجه داشته باشید که در اینجا به دلیل وجود اولاد برای متوفی، سهم زوج یا زوجه به حداقل تنزل می کند.


ماده 18
وراث از نظر این قانون به سه طبقه تقسیم میشوند:
1 ـ وراث طبقة اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد.
2 ـ وراث طبقة دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها.
3 ـ وراث طبقة سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها.
منبع: سازمان امور مالیاتی کشور