اگر کسب و کاری را اداره می کنید یا دارای ملک و مستغلات جهت اجاره واگذارنموده اید، یا جهت مالیات ارث یا نقل وانتقال و….که فارغ از اینکه به مشکل مالیاتی برخورد کرده باشید یا نه باید با واژگان و اصطلاحات آن آشنایی داشته باشید که این اصطلاح مهم ، دادرسی مالیاتی می باشد که نقش اساسی در سازمان مالیاتی دارد. در این مقاله با دادرسی مالیاتی و کلیات آن آشنا خواهید شد.
تعریف دادرسی مالیاتی
صاحبان مشاغل ومستغلات، افراد حقوقی و حقیقی یا در موعدهای مقرر تعیین شده باید اظهارنامه مالیاتی خود را تقدیم اداره امور مالیاتی مربوطه کنند، این اظهارنامه ها پس از بررسی توسط مامورین (ممیزان اداره امور مالیاتی) ممکن است تایید یا رد شود. اگر اظهارنامه تایید شود مودی بر اساس اظهارات خود و آنچه که اظهار کرده است مالیات خود را پرداخت خواهد نمود اما اگر اظهارنامه توسطه اداره امور مالیاتی مربوطه رد شود یا پذیرش واقع نگردد ممیز اداره مالیات مبلغی بالاتر از مبلغ اظهار شده توسط مودی را به عنوان مالیات در نظر می گیرد.
اگر مبلغ تعین شده توسط ممیز اداره مالیاتی مورد تأیید مودی نباشد، می بایست بر اساس فرایند قانونی اقدام به اعتراض به رأی صادره از اداره مربوطه نماید. که به این فرآیند دادرسی مالیاتی گفته می شود باید به طور کلی رفع هرگونه اختلاف میان مودیان و اداره با فرآیند دادرسی مالیاتی صورت می پذیرد و این احتلاف می تواند به میزان مالیات یا شیوه وصول آن باشد.
مراجع دادرسی مالیاتی کجاست؟
در فرآیند دادرسی مالیاتی جهت اعتراض به رای ممیز کل و هیات حل اختلاف مالیاتی، باید به ترتیب قانونی به مراجع مختلف مراجعه نمود. در مرحله اول اعتراضات می بایست به ممیز کل جهت اعتراض مراجعه نمود که این فرآیند نیز به صورت الکترونیک در اختیار مودیان می باشد و در صورتی که اعتراض مودی مورد پذیرش واقع نشد پرونده به هیئت های حل اختلاف (بدوی و تجدیدنظر) ارجاع می گردد نوع و ترکیب های تشکیل شده در این هیات های حل اختلاف مالیاتی بسته به نوع پرونده و شرایط آن دارد.
با حل نشدن اختلاف در پرونده، در هیئت های حل اختلاف مالیاتی، مودی شکایت خود را با توجه به شرایط و مقررات و دلایل و مستندات لازم می تواند به شورای عالی مالیاتی و یا دلایل ناعادلانه بودن به هیئت سه نفره (۲۵۱ مکرر) که توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین می شود ارجاع دهد.
درنهایت با حل نشدن مشکلات پرونده، مودی می تواند از اداره امور مالیاتی به دیوان عدالت اداری شکایت نماید که در این مرحله پرونده (شکل حقوقی-قضایی) پیدا نموده و مودی باید از یک وکیل دادگستری برای رسیدگی به پرونده خود استفاده کند و مراحل دارای شرایط و ضوابط خود را خواهد داشت که باید احراز و رعایت گردد.
بهترین روش دادرسی مالیاتی چیست؟
احتمالا در ظاهر فرآیندهای دادرسی ساده به نظر بیایند، اما موفق شدن در هر مرحله منوط به قوانین مالیاتی و تجربه لازم در دادرسی مالیاتی می باشد به جرات می توانیم بگوییم که افراد معمولی در این پروسه یا فرآیند موفق نخواهند بود.
دادرسی مالیاتی با ارقام سنگین، نیازمند به تسلط بر قوانین و تجربه و آشنایی کامل با دادرسی مالیاتی می باشند، لذا مالیات من تماس گرفته و دادرسی پرونده خود را به ما بسپارید تا به حداقل رسیدن پرونده اطمینان حاصل فرمایید.
معنی دادرسی مالیاتی چیست؟
اگر مبلغ تعین شده توسط ممیز اداره مالیاتی مورد تأیید مودی نباشد، می بایست بر اساس فرایند قانونی اقدام به اعتراض به رأی صادره از اداره مربوطه نماید. که به این فرآیند دادرسی مالیاتی گفته می شود باید به طور کلی رفع هرگونه اختلاف میان مودیان و اداره با فرآیند دادرسی مالیاتی صورت می پذیرد و این احتلاف می تواند به میزان مالیات یا شیوه وصول آن باشد.
انواع مراجع دادرسی مالیاتی؟
✅اداره امور مالیاتی
✅هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی
✅هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر
✅شورای عالی مالیاتی
✅هیات حل اختلاف مالیاتی مضوع (هم عرض) ماده ۵۷ق.م.م
✅هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۱۶ق.م.م
✅هیات حل اختلاف مالیاتی(درخواست استرداد اضافه پرداختی)
✅هیات حل اختلاف موضوع مطالبه مالیات از غیر مودی
✅هیات عمومی شورای عالی مالیاتی
✅هیات موضوع ماده ۲۵۱ مکرر
✅شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
✅شعبه تجدید نظر دیوان عدالت اداری