برنامه بهینه سازی پایش،حفظ،بهره برداری و مدیریت جنگل های کشور


برنامه بهینه سازی پایش،حفظ،بهره برداری و مدیریت جنگل های کشور

شماره: 160332/ت41074هـ

تاریخ:1392/10/16


وزارت جهاد کشاورزی-وزارت صنعت،معدن و تجارت

وزارت راه وشهرسازی-وزارت کشور-وزارت نفت-سازمان حفاظت محیط زیست

سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی وگردشگری-سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور

هیأت وزیران در جلسه مورخ 1392/09/27 بنا به پیشنهاد شماره 020/32850 مورخ1391/10/21 وزارت جهاد کشاورزی و به استناد تبصره ماده (148) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران-مصوب 1389- برنامه بهینه سازی پایش،حفظ،بهره برداری و مدیریت جنگل های کشور را به شرح زیر تصویب نمود:

“برنامه بهینه سازی پایش،حفظ،بهره برداری و مدیریت جنگل های کشور”

ماده1- در این تصویب نامه،اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

الف- بهره برداری از جنگل: استفاده از ظرفیتهای قابل تحمل اکولوژیکی و اقتصادی در چارچوب مدیریت پایدار جنگل ها.

ب- پارک جنگلی: مجموعه جنگلی طبیعی یا دست کاشت با محدوده معین که به دلیل موقعیت مکانی مناسب و قابلیت های طبیعی و جذابیت ها برای تأمین هدف های تفریحی، گردشگری،تفرجی،زیست محیطی و حفاظتی،مدیریت و استفاده می شود و به سه دسته پارک جنگلی طبیعی،طبیعت و دست کاشت تقسیم می گردد.

ج-جنگل حفاظتی:جنگلی که به علت شرایط خاص رویشگاه از قبیل شیب،حساسیت خاک به فرسایش،استعداد زمین به لغزش و رانش،خطر نابودی ذخایر جنگلی و بوم ساخت های(اکوسیستم)جنگل،حفظ منظر،زمین آبی و نظایر آن تحت مدیریت خاص قرار می گیرد.

د-محصولات غیرچوبی:محصولاتی از قبیل ریشه،برگ،صمغ،مان،گال و پوست گونه های جنگلی.

هـ- برنامه ملی جنگلی:برنامه ای شامل محورهای کلی طرح های مدیریت منابع جنگلی وارتباط آن با سایر فعالیتها در سطح ملی و منطقه ای به منظور اعمال مدیریت پایدارجنگل.

و-طرح مدیریت منابع جنگلی: سند مدونی از مجموعه فعالیتهای اجرایی مرتبط با هم که بر اساس شاخصها و نشانگرهای مدیریت پایدار جنگل برحسب زمان و مکان برای محدوده ای از جنگل تهیه می گردد.

ماده 2- وزارت جهاد کشاورزی موظف است بهره برداری از جنگل های کشور را در چارچوب طرح مدیریت منابع جنگلی براساس شاخص ها و نشانگرهای مدیریت پایدار جنگل به شرح پیوست که تأیید شده به مهر «دفتر هیئت دولت» است،ساماندهی نماید.

تبصره 1- وزارت جهاد کشاورزی موظف است با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و وزارت صنعت،معدن و تجارت،بسته های اجرایی حصول شاخص ها و نشانگرهای موضوع این ماده را ظرف یک سال تهیه و اجرا نماید.

تبصره 2- بهـره برداری از جـنگلهایی که تـحت پوشـش طـرحهـای مدیریت منابع جنگلی نیستندتا زمانی که برای آنها طرح مدیریت منابع جنگلی تهیه و اجرا نشده است،تابع قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع – مصوب 1346- و اصلاحات بعدی آن می باشد.

ماده 3- بهره برداری از محصولات غیرچوبی صرفا براساس تبصره (7) الحاقی به ماده(3) قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع – مصوب 1376- مجاز می باشد.

ماده 4 وزارت جهاد کشاورزی موظف است برنامه ملی جنگلهای کشور را متناسب با شرایط رویشی مناطق پنجگانه(هیرکانی،ارسبارانی،زاگرسی،ایران تورانی و خلیج فارس وعمانی) با تأکید بر اصل حفاظت و توسعه پایدار ظرف یک سال تهیه و به هیئت وزیران ارایه نماید.

ماده 5- سـازمان مـیراث فـرهنگی،صنـایع دستـی و گـردشـگری مـوظف است با همکاری سازمان های جنگلها،مراتع و آبخیزداری کشور و حفاظت محیط زیست نسبت به تعیین و ثبت یک منطقه درهر یک از مناطق رویشی پنجگانه جنگلهای کشور به عنوان میراث طبیعی ملی و جهانی درچارچوب قوانین مربوط مبادرت نماید.

تبصرهسازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظف است منابع مورد نیاز برای اجرای این ماده را از محل بودجه عمومی،ردیف های درآمد- هزینه و سایر منابع دراختیار تأمین نماید.

ماده 6- سازمان جنگلها،مراتع و آبخیزداری کشور موظف است اجرای طرح های جنگلداری در شمال کشور را به نحوی برنامه ریزی و مدیریت نماید که چوب حاصل از بهره برداری جنگل، صرفا از درختان آسیب دیده(شکسته،افتاده،ریشه کن،آفت زده)وعملیات پرورشی تأمین گردد.

ماده 7- به منظور کاهش فشار جنگل نشینان و روستاهای حاشیه جنگل بر منابع جنگلی وجایگزینی سوختهای فسیلی به جای چوب و هیزم،وزارت نفت موظف است با همکاری سازمان جنگلها،مراتع و آبخیزداری کشور به نحوی برنامه ریزی نماید که واحدهای توزیع نفت وگاز مایع به منظور دسترسی آسانتر ساکنان روستاهای بالای بیست خانوار به سوختهای فسیلی در مکانهای مناسب مستقر شوند.

ماده 8 وزارت جهاد کشاورزی موظف است نقشه جنگلهای کشور را مبتنی بر استانداردهای حدنگاری (کاداستر) تهیه و با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نسبت به اخذ سند مالکیت آن با احداث خط تنسیق و تعیین مرز حایل انفال و مستثنیات اشخاص اقدام نموده و همزمان با همکاری وزارتخانه های راه و شهرسازی و کشور با ایجاد سامانه مناسب نسبت به کنترل مساحت جنگلها و پیشگیری از تخلفات مربوط اقدام نماید.

ماده 9- وزارت جهاد کشاورزی موظف است منابع مورد نیاز برای اجرای این تصویب نامه را از محل بودجه عمومی،ردیف های درآمد هزینه و سایر منابع در اختیار تأمین نماید.

ماده 10 وزارت جهادکشاورزی به عنوان مسئول نظارت بر حسن اجرای این تصویب نامه موظف است گزارش روند اجرای آن را به صورت سالانه به هیأت وزیران ارایه نماید.

اسحاق جهانگیری

معاون اول رئیس جمهور

مواد قانونی وابسته
 سابر قوانین…

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا